Kategorie
Kuchnia

Owoce pigwy – aromatyczne, twarde jabłko.

Pigwa pospolita to krzew, który rodzi owoce bardzo przypominające swoim kształtem małe, żółte jabłka. Są one bardzo aromatyczne. Już przechodząc koło krzewu można wyczuć bardzo intensywny, charakterystyczny zapach. Niestety w naszym kraju pigwę bardzo często sądzi się tylko w celach ozdobnych nie doceniając jej walorów smakowych i zdrowotnych.

Owoców nie da się spożywać na surowo. Są wtedy bardzo twarde i kwaśne. Natomiast idealnie nadają się do spożycia po przetworzeniu.

Owoce pigwy dojrzewają od września do października. Ze zbiorami możemy zaczekać nawet do pierwszych przymrozków. Jeśli owoce lekko przemarzną są łagodniejsze w smaku (tracą wiele ze swojej cierpkości). Po zbiorach możemy owoce z powodzeniem, nawet przez kilka tygodni, przechowywać w chłodnych spiżarniach czy piwnicach.

Co zrobić, żeby pigwa dojrzała, jeśli zerwiemy owoce niedojrzałe?

Zdarza się, że w nasze ręce trafią owoce niedojrzałe. Czy jest szansa, aby zielona pigwa dojrzała w domu? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Niektóre owoce zerwane jako zielone, pozostawione nawet w chłodnym, ciemnym miejscu nie dojrzeją. Staną się miękkie i pomarszczone. Jednak w zdecydowanej większości zielone owoce dojrzeją dzięki jednej małej sztuczce. Wystarczy, że niedojrzałe owoce włożymy do papierowej torby wraz z jabłkiem. Wytwarzany przez jabłko etylen powoduje, iż owoce w jego towarzystwie szybciej dojrzewają. Oczywiście do czasu pełnej dojrzałości papierową torbę z owocami przechowujemy w chłodnym, dobrze wentylowanym, ciemnym pomieszczeniu.

Co zrobić z dojrzałych owoców pigwy?

Dojrzałe, aromatyczne owoce pigwy możemy dowolnie przetwarzać. Przetwory są bardzo cennym źródłem witamin i mikroelementów, ponieważ sama pigwa to bogactwo magnezu, fosforu, wapnia, potasu, żelaza, miedzi czy siarki oraz takich witamin, jak prowitamina A, kompleks witamin z grupy B czy ogromnie ważna witamina C, której człowiek nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, więc musimy dostarczać ją w pożywieniu, a jest ona podstawą naszej odporności. Dlatego też przetwory w pigwy są niezastąpione w okresie jesienno-zimowym, kiedy wirusy atakują nas z każdej strony.

co można zrobić z pigwy
Fot. Co można zrobić z owoców pigwy ?

Z pigwy możemy zrobić:

  1. Nalewki – umyte, wypestkowane, pokrojone w kostkę owoce umieszczamy w szklanym (koniecznie!) słoju i zasypujemy cukrem (na jeden kilogram owoców około 3/4 kg cukru); przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień, dwa od czasu do czasu mieszając; sok zlewamy do wyparzonych, szklanych butelek i pasteryzujemy.
  2. Konfitury – umyte, wypestkowane, pokrojone w kostkę owoce dusimy z cukrem pod przykryciem; możemy dodać przyprawy wedle uznania (cynamon, imbir, goździki); gotową konfiturę nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy
  3. Owoce suszone – umyte, wypestkowane owoce kroimy na cienkie plastry, suszymy w piekarniku lub w suszarce; używamy do kompotów, ponieważ same w sobie owoce będą bardzo kwaśne
  4. Świeże owoce pokrojone w cienkie plasterki możemy (podobnie, jak cytrynę) dodawać do herbaty; rozjaśni się kolor herbaty i nada kwaskowości

Pigwa gruszkowa – czym różni się od pospolitej?

Pigwa gruszkowa to nic innego, jak odmiana pigwy pospolitej. Jej owoce kształtem bardziej przypominają gruszkę niż jabłko i są o wiele większe (nawet do 1 kg). Drzewa rosną do nawet 2,5 metra wysokości w naszym klimacie, w cieplejszym nawet do 8 metrów.

Owoce te wykorzystuje się w przetwórstwie, kosmetologii a nawet medycynie.

Co można zrobić z pigwy gruszkowej?

Dla zdrowia:

  • wywar z liści ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwbiegunkowe oraz uspokajające
  • miąższ (podobnie, jak w pigwie pospolitej) to bogactwo witamin i mikroelementów
  • nasiona stosowane są na problemy żołądkowe, zgagę czy refluks
  • owoce i nasiona wspierają przemianę materii, a co za tym idzie doskonale sprawdzają się w diecie odchudzającej (owoce same w sobie są też niskokaloryczne)
  • macerowane gniazda nasienne (pasta powstała w ten sposób) stosuje się jako okłady na rany i hemoroidy

W przetwórstwie:

  • w związku z dużą zawartością pektyn owoce są stosowane jako naturalny środek konserwujący
  • wykonuje się z niej również nalewki, dżemy i inne 

Tak pigawę pospolitą, jak i gruszkową wykorzystywać można w kuchni nie tylko do przetworów, soków czy nalewek. Z dodatkiem owoców pigwy można piec ciasta czy robić aromatyczne sałatki. Same w sobie owoce nie są smaczne, ale zdecydowanie warto z nimi w kuchni poeksperymentować.

Warto również dodać, iż odbyły się badania odnośnie zastosowania pigwy w leczeniu nowotworów. Naukowcy udowodnili, że pigwa może być wykorzystana nie tylko w profilaktyce raka, ale może również wspierać leczenie nowotworów. Wyniki badań w 2010 roku opublikowali portugalscy naukowcy z University Fernando Pessoa.

Co można zrobić z pigwy – podsumowanie

Podsumowując owoce pigwy są zdecydowanie w naszym kraju niedoceniane. Mogą być naturalnym lekiem czy suplementem diety, który doskonale pozwoli nam zadbać o naszą odporność czy układ pokarmowy. Podkreślenia warto jest również fakt, iż w żadnym z badanych właściwości pigwa nie wykazywała skutków ubocznych. Poza tym, jako dodatek do potraw zdecydowanie podbija ich smak. 

Kategorie
Dom

Niepowtarzalne meble z palet do domu i salonu

Meble wykonane z palet i skrzynek drewnianych stają się coraz powszechniejsze. Wynika to przede wszystkim z możliwości dostosowania ich do przeróżnych typów aranżacji wnętrz i wystrojów. Meble wykonane z palet mogą stanowić zarówno element wyposażenia domu, jak i ogrodu, w zależności od potrzeb i przeznaczenia.

Meble z palet i skrzynek bardziej wytrzymałe od mebli ze sklejki

W najbardziej popularnych sklepach meblowych, większość mebli wykonana jest z płyt oraz sklejek. Oznacza to, że choć meble wyglądają bardzo ładnie, nie są jednak najwyższej jakości i wytrzymałości. W porównanie z tego typu meblami, meble z palet i skrzynek drewnianych są znacznie wyższej jakości oraz wytrzymałości. Naturalne drewno, z którego wykonane zostaną poszczególne meble, będzie w stanie wytrzymać znacznie więcej niż ze sklejki lub płyty. Dla zachowania najwyższej jakości i gwarancji wytrzymałości, najlepszym wyborem będą palety typu euro, które przeszły proces suszenia w specjalnej suszarni. Wykorzystanie palet przemysłowych lub używanych w innych branżach, może spowodować wychodzenie pleśni lub zmienianie się koloru i jakości drewna. Meble z palet do domu wykonane z suszonego drewna, z pewnością posłużą przynajmniej kilka lat bez oznak zużycia i wykorzystania. Każdą deskę warto przed wykorzystaniem również odpowiednio przeszlifować i przygotować do malowania na wybrany kolor, aby powierzchnia była gładka i nadawała się do codziennego użytkowania.

Meble z palet do salonu – jak je zaaranżować?

Salon jest w każdym domu jednym z najbardziej reprezentacyjnych pomieszczeń. Oznacza to, że pragniemy aby cieszył oko i wyglądał ładnie. Zastanawiając się co można zrobić z palet do salonu, warto przemyśleć, których mebli nie będziemy zbyt często przestawiać lub przesuwać. Meble z palet i skrzynek charakteryzują się większym ciężarem ze względu na naturalne drewno. Narożnik z palet do salonu jest świetnym pomysłem, pod warunkiem, że nie musi spełniać funkcji spania na co dzień. Jeśli stanowi jedynie narożnik do siedzenia i spędzania czasu wolnego w ciągu dnia, będzie doskonałą ozdobą i nietypowym elementem wystroju naszego salonu. Bardzo funkcjonalnym i jednocześnie stylowym co można zrobić z palet jest stolik pod telewizor lub stolik kawowy. Do tego typu mebli nadadzą się również drewniane skrzynki, które jednocześnie będą mogły posłużyć jako półki na nasze szpargały. Niekwestionowaną zaletą mebli z palet i skrzynek drewnianych do salonu jest możliwość uzyskania niepowtarzalnego wyglądu jasnego lub ciemnego drewna, w zależności od naszych upodobań i aranżacji w całym pomieszczeniu.

meble z palet do salonu
Fot. Czy meble z palet do salonu to dobry pomysł ?

Meble z palet do pokoju – jakie można wykorzystać?

Wykonanie mebli z palet do sypialni jest bardzo modnym i coraz powszechniejszym posunięciem. Bardzo funkcjonalne są łóżka wykonane z drewnianych palet, na których można położyć dowolnie duży i gruby materac. W zależności od projektu, według którego zostanie wykonane łóżko, spotkać można duże zagłówki lub dodatkowe półki i stoliki nocne po bokach. Meblem pasującym do sypialni, w której znajduje się łóżko z palet, będzie szafka lub regał z półkami wykonany ze skrzynek drewnianych. Każdy z tych mebli można dostosowywać do własnych potrzeb i zmieniać w dowolnej chwili. W bardziej skomplikowanych projektach często powstają również szuflady, do których wykorzystywane są także grube liny jutowe. Wykonane w takim stylu meble doskonale współgrają ze skandynawskimi wnętrzami i aranżacjami w naszym domu.

Naturalne drewno jest bardzo dobrym materiałem nadającym się do codziennego użytkowania ze względu na łatwość czyszczenia i trwałość. Jako element dekoracyjny wystroju, doskonale wyglądają półki wykonane z części palet lub skrzynek drewnianych. Nadają się one doskonale jako półki pod książki lub doniczki z kwiatami.

Meble ze skrzynek i palet do ogrodu

Ogród to miejsce, które najbardziej kojarzy się z meblami wykonanymi z palet lub drewnianych skrzynek. Meble wypoczynkowe, takie jak narożnik oraz stolik kawowy doskonale wpisują się w klimat ogrodowy, niezależnie od upodobań oraz konkretnej aranżacji. Dodatkową funkcją jaką palety i skrzynki mogą spełniać w ogrodzie przydomowym, jest hodowla ziół lub przypraw. Stworzenie konstrukcji drewnianej lub doniczek jest zarówno bardzo modnym i stylowym, jak i funkcjonalnym rozwiązaniem. Palety i skrzynki drewniane sprawdzą się w ogrodzie podczas bardzo różnorodnej i zmiennej pogody, ponieważ dobrze wysuszone i przygotowane drewno nie powinno pleśnieć oraz wykazywać żadnych innych oznak zużycia. Warto przed dokonaniem wyboru i zakupu odpowiednich mebli lub palet na meble zorientować się jakie jest ich pochodzenie i wcześniejsze wykorzystanie.

Istnieje wiele możliwości wykorzystania palet oraz drewnianych skrzynek w aranżacji zarówno swoich wnętrz w domu, jak i ogrodu. Ogromną zaletą drewnianych mebli jest ich wytrzymałość oraz trwałość, a także możliwośc dopasowania do większości aranżacji. Najważniejszą zasadą jest przemyślany i właściwy wybór materiału na meble, dzięki czemu posłużą nam one przez długi czas bez konieczności odnawiania lub wymiany.

Kategorie
Dom

Co położyć na ścianę w kuchni między szafkami

Co na ścianę w kuchni? Jest to podstawowe pytanie, które zadajemy sobie w trakcie wykańczania mieszkania. Z uwagi, ze kuchnia to serce całego domu, decyzja co położyć na ścianę pomiędzy szafkami wcale nie jest łatwa. Na rynku wykończeniowym spotkamy całą gamę rozwiązań. Zatem, co i dlaczego wybrać na ścianę w kuchni i czy muszą to być płytki?

Co położyć na ścianę w kuchni?

Miejsce pomiędzy blatem, a szafkami jest elementem kluczowym w aranżacji kuchni. Odpowiednio dobrany materiał i idealne wykończenie pomiędzy szafkami potrafi nadać charakteru każdej kuchni, a odpowiednio dobrany materiał uczyni wnętrze wyjątkowym. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele rozwiązań mających zastosowanie na kuchennych ścianach. Na sklepowych półkach oprócz tradycyjnych i przez wszystkich znanych płytek możemy spotkać:

  • tradycyjne płytki kuchenne
  • płytki z efektami imitujące różne powierzchnie od marmuru przez cegłę po beton
  • płyty szklane dedykowane do użytku na ścianach kuchennych
  • płyty laminowane
  • cegły oraz mniej popularne panele
  • blachy podobne do tych, które używane są w kuchniach restauracyjnych
  • farby i tapety przeznaczone  do użytku w kuchni

Co wybrać na ścianę w kuchni zamiast płytek?

Jeśli tradycyjne płytki ścienne wydają się nam przereklamowane warto rozejrzeć się po sklepowych regałach, bowiem obecnie producenci usiłując sprostać oczekiwaniom klientów oferują ogromny wybór różnorodnych kafelków o wielu barwach, kształtach i fakturach. Ściana w kuchni nad blatem wyłożona płytkami będzie bardzo łatwa w czyszczeniu. W większości przypadków wystarczy przetrzeć płytki wilgotną ściereczką. Kafelki są odporne na zanieczyszczenia i temperatury, a ich ceny są bardo zróżnicowane, dzięki czemu każdy może znaleźć płytki idealne. Nie musimy wydawać kroci, aby miejsce między szafkami było ładne i było świetnym dodatkiem wizualnym do całości mebli. Jeśli jednak cena nie gra dla nas większej roli możemy zaszaleć z płytkami o wymyślnych formach, efektach i stworzyć pomiędzy meblami istne dzieło sztuki.

co między szafkami w kuchni
Fot. Co wybrać między szafkami w kuchni ?

Bardzo prostym w utrzymaniu czystości jest również położony na kuchennej ścianie panel szklany, który większości przypadków jest wykonany ze specjalnie hartowanego szkła, co sprawia, że panel jest odporny na działanie wysokich temperatur. Podobnie zabezpieczone przed działaniami temperatur są panele laminowane, które z uwagi na materiał z jakiego są zrobione są znacznie tańsze od swoich szklanych konkurentów. Zarówno jedne, jak i drugie występują w wielu wariantach kolorystycznych. Istnieje również możliwość zrobienia panelu ściennego na zamówienie, co uczyni, że nasza kuchnia będzie wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Panele położone na ścianę pomiędzy meblami stanowią ozdobę samą w sobie i z pewnością nadadzą się do każdego wnętrza. Decydując się na wykończenie ścian szkłem warto rozważyć zamówienie litego panelu, który będzie przygotowany indywidualnie dla nas, co doda niezwykłego szyku i elegancji naszemu wnętrzu.

Nowoczesna ściana nad blatem

Dość innowacyjnym rozwiązaniem w ostatnich latach jest ściana w kuchni wykończona blachą. Jest to inspiracja zaczerpnięta prosto z kuchni restauracyjnych. Blacha położona na ścianę sprawdzi się w szczególności w nowoczesnych aranżacjach. Blachy dostępne na rynku, a przeznaczone do wykańczania kuchni posiadają rozmaite efekty i faktury, jednak są dość trudne w czyszczeniu i wymagają stosowania specjalnych środków, dzięki którym zawsze będą wyglądać perfekcyjne. Tak wykończona kuchnia na pewno będzie cieszyć oko i zachwycać wszystkich naszych gości.

Kamień na ścianie w kuchni

Dobrym pomysłem na ścianę w kuchni jest kamień. Ten przeznaczony do położenia w kuchni jest odporny na działanie temperatury i wody jednak musimy liczyć się z ty, że nie jest to tanie rozwiązanie. Ogromna zaletą kamienia jest jego trwałość i różnorodność, dzięki czemu sprawdzi się w większości aranżacji, a efekt będzie utrzymywał się długie lata.

Co wybrać na ściany w kuchni, kiedy trudno nam się zdecydować, a płytki są dla nas przereklamowane lub szukamy rozwiązania tylko tymczasowego niewymagającego większych nakładów finansowych?

Pomysł na ścianę w kuchni tanim kosztem

Płytki, panele, kamień czy cegły nie są jedynymi rozwiązaniami na zagospodarowanie miejsca nad kuchennym blatem. Obecnie na rynku dostępny jest ogromny wybór farb i tapet ze specjalnym przeznaczeniem właśnie na kuchenne ściany. Chociaż płytki są ponadczasowe i tradycyjne, szkło niezwykle dekoracyjny, pamiętajmy, że są to rozwiązanie na wiele lat. Na co dzień mało kto decyduje się na zrywanie płytek przypuśćmy co rok czy dwa. Jeśli ciężko nam się zdecydować, na to co położyć na ścianę, warto rozważyć tapety lub farby. Oba te rozwiązania są dość tanie, a ich niewątpliwą zaletą jest możliwość częstej zmiany wystroju. Wiadomą rzeczą jest, że łatwiej ścianę przemalować niż skuwać płytki, lub szklany panel. Farby i tapety są więc idealnym rozwiązaniem tymczasowym, do tego nie drogim i łatwym w utrzymaniu czystości. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to powierzchnia ściany ponieważ o ile wszelkie nierówności i niedoskonałości jesteśmy w stanie zamaskować kaflami, tak ściana przeznaczona pod malowanie musi być przygotowana idealnie.

Kategorie
Dom

Jak pozbyć się grzyba ze ściany

Jak usunąć grzyb ze ściany? To pytanie spędza sen z powiek wielu z nas i większej roli nie odgrywa tutaj to, czy jesteśmy mieszkańcami wielopiętrowego bloku, czy posiadamy swój własny dom. Pleśń i grzyb to bardzo częsty problem mogący pojawić się w każdym pomieszczeniu nie zależnie od jego przeznaczenia czy użytkowania.

Zarówno pleśń jak i grzyby pojawiające się na ścianach stanowią zagrożenie dla życia naszego, dzieci czy też naszych domowych czworonożnych pupili. Problem niepożądanych przez nas wykwitów na ścinach nasila się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy temperatura w pomieszczeniach jest duża wyższa niż ta na zewnątrz budynku. Jednak wysoka różnica temperatur nie jest jedyną przyczyną pojawiania się pleśni i grzybów na ścianach.

Jakie są przyczyny powstawania pleśni i grzybów na powierzchni ścian i sufitów?

  • wysoka wilgotność
  • nieprawidłowa wentylacja
  • nieszczelność dachów, rur
  • wady konstrukcyjne budynku

Pamiętajmy, że aby skutecznie usunąć pleśń lub grzyb z powierzchni ścian należy przede wszystkim ustalić przyczynę jego powstawania w danym pomieszczeniu. W momencie gdzie tylko usuniemy zmiany mechanicznie nie pozbędziemy się problemu na długo. Jeśli nie wyeliminujemy przyczyny powstawania grzybów na ścianie, nie pozbędziemy się problemu na długi czas. Problem będzie nawracał systematycznie, a nasza praca nie przyniesie oczekiwanych rezultatów.

Najprostszym sposobem na pozbycie się pleśni ze ściany jest zapewnienie odpowiedniej cyrkulacji pomieszczeń. Podstawą naszego działania w walce z grzybami na ścianach powinno być systematyczne wietrzenie przestrzeni. Najprostszą metodą na zapewnienie odpowiedniego przepływu zimnego i ciepłego powietrza jest skorzystanie z funkcji rozszczelnienia jaką daje większość okien dostępnych na rynku. Pamiętajmy o tym zwłaszcza w trakcie gotowania czy też suszenia prania w pomieszczeniu w okresie zimowym. Gdy tylko warunki atmosferyczne na to pozwolą, starajmy się otwierać okna nawet na krótka chwilę. Chociaż powyższe rozwiązania wydają się być banalne możemy być pewni, że są naprawdę skuteczne.

Co zrobić w sytuacji, gdy jednak pomimo naszych starań, na ścianie pojawi się grzyb?

jak pozbyć się grzyba ze ściany
Fot. Grzyb ze ściany trzeba jak najprędzej usunąć

Jak pozbyć się grzyba ze ściany trwale i skutecznie?

Istnieje wiele metod na pozbycie się problemu. W większości przypadków do pozbycia się problemu wystarczy zastosowanie odpowiedniego środka chemicznego. Na rynku istnieje wiele preparatów przeznaczonych do użytku w pomieszczeniach mieszkalnych. Należy jednak pamiętać, że z racji swojego przeznaczenia użycie tych substancji wymaga zachowania szczególnej ostrożności. Zanim jednak zaczniemy usuwanie pleśń bardzo ważne jest sprawdzenie poziomu przyczepności tynku do ściany. Zrobimy to w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że za pomocą młotka opukamy ścianę lub sufit na około niepożądanego wykwitu. Głuchy odgłos powinien nas zaniepokoić, gdyż może świadczyć o udzieleniu się tynku od macierzą ściany co w konsekwencji może wiązać się z koniecznością położenia nowej warstwy tynku. W momencie gdy określimy głębokość zagrzybienia możemy przejść do dalszej pracy.

Jeśli utwierdźmy się w przekonaniu, że usuwanie pleśni nie wymaga od skuwania tynku i zakupimy odpowiedni preparat do usuwania zmian z powierzchni ścian powinniśmy bardzo dokładnie przeczytać instrukcje obsługi, która jest załączona do zakupionego przez nas środka. Podczas użycia środka chemicznego niezwykle ważne jest, żeby w pomieszczeniu nie było dzieci i zwierząt, a my sami posiadali ochronne rękawiczki i zachowali szczególną ostrożność. Bo użycia środka pamiętajmy o dokładnym umyciu rąk.

Co jednak w sytuacji kiedy pleśń wniknęła na tyle głęboko, że konieczne jest położenie nowej warstwy tynku?

W momencie przystąpienia do skuwania zgrzybiałej warstwy powinniśmy pamiętać, że aby nasza praca nie poszła na marne konieczne jest usunięcie starego tynku z nawiązką. Fachowcy w tej dziedzinie zalecają , żeby skuć stary tynk w promieniu przynajmniej metra od miejsca wystąpienia pleśni. Gdy już odsłonimy mur powinniśmy oczyścić powierzchnie szczotką, a następnie przepłukać czystą wodą i pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Kiedy powierzchnia będzie bezwzględnie sucha zaleca się dodatkowe zastosowanie środka grzybobójczego, co da nam pewność, że na tak przygotowanej powierzchni nie pozostaną żadne zalążki osuniętych drobnoustrojów. Teraz możemy przejść to kolejnego etapu, czy położenia nowego tynku. Przed nami ostatni etap w walce z grzybem, czyli profilaktyka. Nie od dziś wiadomo, ze lepiej zapobiegać, niż leczyć zatem pamiętajmy o częstym wietrzeniu pomieszczeń, eliminowaniu powstawania wilgoci, a możemy być pewni, że pleśni na suficie będzie tylko przykrym wspomnieniem.

Pamiętajmy, że z pozory niewinnie wyglądające zmiany mogą nieść ze sobą szereg zagrożeń zarówno dla naszego zdrowia, ale również dla elementów konstrukcyjnych domu. Bardzo głębokie zagrzybienia mogą nawet doprowadzić do destrukcji połączeń pomiędzy cegłami. Szczególnie narażone na działanie drobnoustrojów z rację swojej budowy jest drewno. Pleśń i grzyby są ogromnym zagrożeniem dla surowca samego w sobie, a w momencie kiedy stanowi on budulec nie wykluczone, że zaatakowany przez drobnoustroje będzie zagrożeniem dla konstrukcji domu.

Kategorie
Kuchnia

Sposób na mole spożywcze

Szare motylki, zwane molami, to dość częsty widok w kuchni wiosną i latem. Wtedy wówczas te szkodniki przeobrażają się z larw w dorosłe, latające postaci. Zwykle jajeczka mola pojawiają się całkiem przypadkowo, nawet nie wiadomo kiedy wleciała przez okno dorosła samica i zostawiła swoje potomstwo na słoiku, lub torebce z mąką, w koszyczku z orzechami itp. Z jajeczek wylęgają się larwy, które są szkodnikami. Żywią się produktami spożywczymi jednocześnie zanieczyszczając je swoimi odchodami, a następnej wiosny już mamy kilka motylków więcej ukrytych po kątach, które znoszą kolejne jajeczka i z każdym dniem jest ich coraz więcej. TRZEBA TEMU DAĆ KRES I TO MOŻLIWIE JAK NAJSZYBCIEJ.

Czy istnieje sposób na całkowite pozbycie się moli?

Ubicie dorosłych osobników to dobry półśrodek. Większej ilości jajeczek nie będzie, ale pewna ich ilość już jest. Gospodynie mają swoje sprawdzone domowe sposoby na pozbycie się tych niechcianych gości już podczas ich wczesnego stadium żerowania. Wystarczy co jakiś czas, na przykład raz w miesiącu przejrzeć pojemniki z żywnością, by uchronić się przed plagą moli.

Pierwsze, gdzie mogą się pojawić mole, to…przyprawy!

Czy już tam mamy zarzewie moli dowiemy się, biorąc słoiczki z przyprawami do ręki i przechylając je na bok. Jeżeli na ściance szkła zawisną drobinki przyprawy jak na niteczkach, wówczas jest to znak, że w środku już mamy niewidoczne gołym okiem larwy, a te niteczki to nic innego, jak ich odchody, które oblepiły się przyprawami. 

Mole lubią wylęgać się w suszonych liściach pietruszki, w majeranku, mielonej papryce. Natomiast nie lubią goździków. Warto w takim razie dorzucić do słoiczków z innymi przyprawami kilka goździków, ale oczywiście wtedy, gdy jeszcze żaden mol tam się nie zagnieździł. W przypadku, gdy w słoiczku już są niteczki lepiej pozbyć się pojemnika razem z jego zawartością bez otwierania go. 

Jeśli przechowujemy przyprawy w torebkach, sprawdzamy obecność intruzów  w podobny sposób. Otwieramy torebkę, przechylamy i przekręcamy powoli na bok, tak aby nam się przyprawa nie wysypała, tylko przesunęła po ściance torebki. Wiszące niteczki z przyprawą pokażą się w odsłoniętym miejscu. Natychmiast wyrzucamy całą torebkę z jej zawartością.

Jak pozbyć się moli spożywczych z kaszy i mąki?

Do mąki mole dostają się bardzo łatwo. Larwy mają ostre „ząbki” i jeżeli nie znajdą sobie wejścia poprzez naturalny otwór- wgryzą się poprzez torebkę. Nie ma także dla nich żadnej przeszkody, jeśli chodzi o torebkę foliową. Potrafią poprzecinać ją i zrobić z niej sito. Rozsypane drobiny mąki lub drobnej kaszy w szafce może być pierwszym sygnałem obecności moli. Grudki i wspomniane już wcześniej niteczki w środku opakowania, to kolejny dowód pobytu szkodników w omawianych produktach żywnościowych.

Pozbywamy się moli razem z zainfekowaną żywnością. Można z mąki i wody zagnieść ciasto, rozwałkować i pokroić na kluseczki, i wynieść ptakom. PAMIĘTAJMY O WYPARZENIU STOLNICY I WAŁKA po skończonej pracy. Kaszę od razu wysypać do ptasiej stołówki. Mole ptakom nie zaszkodzą a wręcz odżywią, dzięki temu nie będziemy mieć poczucie dobrze spełnionego obowiązku.

Czy trzymanie w słoikach produktów spożywczych, to dobry sposób na uniknięcie obecności moli? 

No niestety, nie. Skoro potrafiły się znaleźć w przyprawach, będących w słoiczkach, to mąka i kasza również nie jest w stu procentach bezpieczna w takim szklanym opakowaniu. Jest to tylko półśrodek, gdyż jajeczka mogą zostać zniesione tuż przy nakrętce. Odkręcamy słoiczek a gdy zakręcamy go ponownie, możemy mechanicznie i nieświadomie wprowadzić intruza do środka. Owijanie dodatkowo folią i zaciskanie jej gumką wokół szyjki zamkniętego zakrętką słoika może jedynie spowolnić przedostawanie się moli do wnętrza. Choć również można uznać to za pewien sposób bronienia się przed molami.

mole spożywcze jak się pozbyć z kuchni
Fot. Czy wiesz jak pozbyć się moli spożywczych z domowej kuchni ?

Są gospodynie, które chowają produkty narażone na żerowanie moli do słoików a potem przechowują je w lodówce. Mole nie lubią chłodu! 

Jak to możliwe, że musimy się pozbywać moli spożywczych także z orzechów?

Orzech ma tak bardzotwardą łupinę, że aż dziw bierze, iż mogą się tam również pojawić mole. Siedzą sobie cichutko i wcinają miazgę orzechową a potem wyłażą sobie już dorosłe szare motylki i zaczynają nam fruwać po mieszkaniu. A my nawet się nie domyślamy, ze to z orzechów. Cóż, miejmy także i to na uwadze. Jeżeli orzechy trzymamy w woreczku z tkaniny, musimy woreczek uprać a orzechy od razy wszystkie rozłupać, przebrać, od razu przemyć, osuszyć i przełożyć do szklanego słoika, i trzymać w lodówce. Zainfekowane orzechy natychmiast wynieść do parku, lub na trawnik. Wiewiórki, albo wrony chętnie zjedzą orzechy wraz z jajeczkami i larwami. To ich odżywcze pożywienie.

Jeżeli orzechy trzymaliśmy w koszyczku, musimy taki koszyczek wyszorować mydłem, opłukać i wyparzyć, czyli przelać wrzątkiem.

Są jeszcze inne metody na utrzymanie produktów spożywczych bez moli. 

Szafki kuchenne myjemy roztworem octu i wody w proporcji 1 : 3. Można też użyć naparu z goździków– przyprawy o ostrym korzennym zapachu. W szczególności dokładnie przecierać miejsca łączenia desek, gdyż wszelkie szpary mogą okazać się dobrymi kryjówkami larw. 

Skutecznym sposobem pozbycia się moli spożywczych jest regularne wyjmowanie produktów spożywczych z szafek i szuflad. Szafki i szuflady dokładnie myjemy, produkty sprawdzamy i jeżeli wszystko jest w porządku, chowamy z powrotem na miejsce. Nie ograniczajmy się do takich porządków jedynie dwa razy do roku, w okresie przedświątecznym, róbmy to częściej.

Dobrze jest również nie robić większych zapasów produktów narażonych na żerowanie moli. Najlepiej kupić tyle wszystkiego, by to zużyć w ciągu jednego miesiąca. Dłuższe składowanie, to narażanie się na kolejne plagi moli. Kto je miał, wie doskonale, jak uciążliwe było pozbywanie się ich. 

Są w sklepach specjalne pułapki na mole w postaci lepiących się kartoników, do których ma się przyczepić molowy motylek, lub larwa, ale… czy to jest humanitarne podejście do sprawy? Taki mol przykleja się do pułapki i ginie śmiercią głodową, czyli zanim ona nastąpi- cierpi, Domowe sposoby pozbywania się moli potrafią być skuteczne bez wprowadzania takich drastycznych metod, jak wspomniane pułapki.