Co należy wiedzieć o urządzaniu kuchni?

Co należy wiedzieć o urządzaniu kuchni?

Funkcjonalna kuchnia powinna znaleźć się w każdym domu. Niezależnie od tego, z jakim dokładnie rozmiarem pomieszczenia otwartego lub zamkniętego ma się do czynienia. Jedna z najważniejszych zasad, która obowiązuje podczas planowania kuchni, to tzw. trójkąt roboczy. Oto kilka wskazówek, które można wykorzystać podczas aranżacji.

Dobra organizacja pracy w kuchni

Trójkąt w kuchni określa rozmieszczenie najważniejszych urządzeń AGD w kuchni. Zasada została opracowana biorąc pod uwagę czynności, jakie wykonuje się w kuchni po kolei, podczas przygotowania posiłków.

Najpierw jedzenie wyjmuje się z lodówki, potem się je myje, a potem przygotowuje i poddaje obróbce termicznej. To właśnie na końcach kuchennego trójkąta znaleźć można lodówkę, zlewozmywak, kuchenkę. Jak dokładnie należy ustawić wymienione urządzenia AGD, aby zapewnić sobie dobrą organizację pracy w kuchni?

Obowiązkowe odległości

Aby trójkąt roboczy faktycznie mógł zostać opracowany w sposób funkcjonalny, konieczne jest zastosowanie odległości, które wynoszą:

  • 90 lub 120-210 cm – odległość między zlewozmywakiem i kuchenką/płytą indukcyjną,
  • 120-270 cm – wymagana odległość pomiędzy lodówką i kuchenką,
  • 120-210 cm – lodówka i zlewozmywak.

Nie można zapomnieć o tym, aby uwzględnić w tym wszystkim przyłącza, które są potrzebne do uruchomienia owych urządzeń: instalacja wodna, gazowa i elektryczna. To fakt, że jest niewielki odsetek kuchni, gdzie taki trójkąt nie będzie funkcjonował. W takich małych i podłużnych pomieszczeniach ważne jest jednak to, aby wszystko ustawić w odpowiedniej kolejności: lodówka, zlewozmywak granitowy półtorakomorowy lub inny model, kuchenka.

Zerknij na:  Jak urządzić małą kuchnię w bloku? Zobacz sprytne rozwiązania

Ergonomiczna kuchnia

Trójkąt roboczy bazuje na zasadzie ergonomii, dzięki czemu przygotowanie posiłków będzie nie tylko szybsze, ale przede wszystkim dużo wygodniejsze. Na pewno należy uwzględnić to, że na każdym etapie pracy, pod ręką będzie miało się niezbędne akcesoria do działania, np. deski do krojenia, wodę i możliwość wykonania obróbki termicznej.

Zasada ergonomii, która ściśle powiązana jest z trójkątem roboczym, przewiduje zorganizowanie takich stref jak:

  • strefa zapasów (lodówka),
  • strefa przechowywania,
  • strefa zmywania (zlewozmywak),
  • strefa przygotowywania,
  • strefa gotowania (kuchenka).

Wygodne rozstawienie mebli

Omawiając zasadę ergonomii, należy uwzględnić także rozstawienie mebli. Musi ono zostać dopasowane do kształtu pomieszczenia, gdzie kuchnia ma być urządzana. W kuchni meble można ustawić w:

  • układzie liniowym (jednorzędowy, dwurzędowy),
  • układzie z wyspą po środku,
  • układzie w literę L.

Wydawać by się mogło, że ustawienie mebli w kuchni, zaplanowanie trójkąta roboczego, stanowić można problem. Można jednak wszystko pogodzić, jeżeli podejdzie się do tego w odpowiedni sposób. Warto wcześniej rozrysować sobie wszystko na kartce, uwzględniając dokładne wymiary pomieszczenia. Tylko dzięki temu będzie można ustawić wszystko w odpowiedni sposób, ciesząc się sercem swojego domu – jak to wszyscy mają w zwyczaju nazywać swoją kuchnię.

Źródło:

https://sinkquality.eu/

Dodaj komentarz