Kategorie
Kuchnia

Owoce pigwy – aromatyczne, twarde jabłko.

Pigwa pospolita to krzew, który rodzi owoce bardzo przypominające swoim kształtem małe, żółte jabłka. Są one bardzo aromatyczne. Już przechodząc koło krzewu można wyczuć bardzo intensywny, charakterystyczny zapach. Niestety w naszym kraju pigwę bardzo często sądzi się tylko w celach ozdobnych nie doceniając jej walorów smakowych i zdrowotnych.

Owoców nie da się spożywać na surowo. Są wtedy bardzo twarde i kwaśne. Natomiast idealnie nadają się do spożycia po przetworzeniu.

Owoce pigwy dojrzewają od września do października. Ze zbiorami możemy zaczekać nawet do pierwszych przymrozków. Jeśli owoce lekko przemarzną są łagodniejsze w smaku (tracą wiele ze swojej cierpkości). Po zbiorach możemy owoce z powodzeniem, nawet przez kilka tygodni, przechowywać w chłodnych spiżarniach czy piwnicach.

Co zrobić, żeby pigwa dojrzała, jeśli zerwiemy owoce niedojrzałe?

Zdarza się, że w nasze ręce trafią owoce niedojrzałe. Czy jest szansa, aby zielona pigwa dojrzała w domu? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Niektóre owoce zerwane jako zielone, pozostawione nawet w chłodnym, ciemnym miejscu nie dojrzeją. Staną się miękkie i pomarszczone. Jednak w zdecydowanej większości zielone owoce dojrzeją dzięki jednej małej sztuczce. Wystarczy, że niedojrzałe owoce włożymy do papierowej torby wraz z jabłkiem. Wytwarzany przez jabłko etylen powoduje, iż owoce w jego towarzystwie szybciej dojrzewają. Oczywiście do czasu pełnej dojrzałości papierową torbę z owocami przechowujemy w chłodnym, dobrze wentylowanym, ciemnym pomieszczeniu.

Co zrobić z dojrzałych owoców pigwy?

Dojrzałe, aromatyczne owoce pigwy możemy dowolnie przetwarzać. Przetwory są bardzo cennym źródłem witamin i mikroelementów, ponieważ sama pigwa to bogactwo magnezu, fosforu, wapnia, potasu, żelaza, miedzi czy siarki oraz takich witamin, jak prowitamina A, kompleks witamin z grupy B czy ogromnie ważna witamina C, której człowiek nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, więc musimy dostarczać ją w pożywieniu, a jest ona podstawą naszej odporności. Dlatego też przetwory w pigwy są niezastąpione w okresie jesienno-zimowym, kiedy wirusy atakują nas z każdej strony.

co można zrobić z pigwy
Fot. Co można zrobić z owoców pigwy ?

Z pigwy możemy zrobić:

  1. Nalewki – umyte, wypestkowane, pokrojone w kostkę owoce umieszczamy w szklanym (koniecznie!) słoju i zasypujemy cukrem (na jeden kilogram owoców około 3/4 kg cukru); przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień, dwa od czasu do czasu mieszając; sok zlewamy do wyparzonych, szklanych butelek i pasteryzujemy.
  2. Konfitury – umyte, wypestkowane, pokrojone w kostkę owoce dusimy z cukrem pod przykryciem; możemy dodać przyprawy wedle uznania (cynamon, imbir, goździki); gotową konfiturę nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy
  3. Owoce suszone – umyte, wypestkowane owoce kroimy na cienkie plastry, suszymy w piekarniku lub w suszarce; używamy do kompotów, ponieważ same w sobie owoce będą bardzo kwaśne
  4. Świeże owoce pokrojone w cienkie plasterki możemy (podobnie, jak cytrynę) dodawać do herbaty; rozjaśni się kolor herbaty i nada kwaskowości

Pigwa gruszkowa – czym różni się od pospolitej?

Pigwa gruszkowa to nic innego, jak odmiana pigwy pospolitej. Jej owoce kształtem bardziej przypominają gruszkę niż jabłko i są o wiele większe (nawet do 1 kg). Drzewa rosną do nawet 2,5 metra wysokości w naszym klimacie, w cieplejszym nawet do 8 metrów.

Owoce te wykorzystuje się w przetwórstwie, kosmetologii a nawet medycynie.

Co można zrobić z pigwy gruszkowej?

Dla zdrowia:

  • wywar z liści ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwbiegunkowe oraz uspokajające
  • miąższ (podobnie, jak w pigwie pospolitej) to bogactwo witamin i mikroelementów
  • nasiona stosowane są na problemy żołądkowe, zgagę czy refluks
  • owoce i nasiona wspierają przemianę materii, a co za tym idzie doskonale sprawdzają się w diecie odchudzającej (owoce same w sobie są też niskokaloryczne)
  • macerowane gniazda nasienne (pasta powstała w ten sposób) stosuje się jako okłady na rany i hemoroidy

W przetwórstwie:

  • w związku z dużą zawartością pektyn owoce są stosowane jako naturalny środek konserwujący
  • wykonuje się z niej również nalewki, dżemy i inne 

Tak pigawę pospolitą, jak i gruszkową wykorzystywać można w kuchni nie tylko do przetworów, soków czy nalewek. Z dodatkiem owoców pigwy można piec ciasta czy robić aromatyczne sałatki. Same w sobie owoce nie są smaczne, ale zdecydowanie warto z nimi w kuchni poeksperymentować.

Warto również dodać, iż odbyły się badania odnośnie zastosowania pigwy w leczeniu nowotworów. Naukowcy udowodnili, że pigwa może być wykorzystana nie tylko w profilaktyce raka, ale może również wspierać leczenie nowotworów. Wyniki badań w 2010 roku opublikowali portugalscy naukowcy z University Fernando Pessoa.

Co można zrobić z pigwy – podsumowanie

Podsumowując owoce pigwy są zdecydowanie w naszym kraju niedoceniane. Mogą być naturalnym lekiem czy suplementem diety, który doskonale pozwoli nam zadbać o naszą odporność czy układ pokarmowy. Podkreślenia warto jest również fakt, iż w żadnym z badanych właściwości pigwa nie wykazywała skutków ubocznych. Poza tym, jako dodatek do potraw zdecydowanie podbija ich smak. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *